Yleistä

OmaKivi on mobiili- ja verkkopalvelu, jonka avulla voi tallentaa omia kivihavaintoja sähköisesti sekä lähettää niitä halutessaan Geologian tutkimuskeskuksen kansannäytetoimistolle tutkittavaksi.

Palvelun käyttö ja havaintojen tutkimukset ovat maksuttomia.

Kivihavaintoja voi tehdä koko Suomen alueelta. OmaKivi-palvelun kautta tulevat havainnot ovat mukana valtakunnallisessa kivikilpailussa. Lisätietoa kivikilpailusta.

OmaKivi-palvelu on käytettävissä joko App Storesta ja Google Play -kaupasta älypuhelimeen ladattavalla mobiilisovelluksella tai vaihtoehtoisesti verkkoselaimella millä tahansa internet-yhteyteen kytketyllä tietokoneella.

Kenelle palvelu on tarkoitettu?

OmaKivi-palvelu on tarkoitettu ihan kaikille kivistä kiinnostuneille satunnaisista luonnossa liikkujista lähtien aina aktiivisiin kiviharrastajiin saakka.

Tietoa uudelle käyttäjälle

OmaKivi-palveluun voi tutustua ilman rekisteröitymistä palvelun mobiiliversiossa. Havaintojen ja kivinäytteiden lähettäminen kansannäytetoimistolle tutkittavaksi vaatii kuitenkin käyttäjätilin luomiseen palveluun (rekisteröityminen).

Rekisteröitymisen voi tehdä joko palvelun selain- tai mobiiliversiossa.

Mobiiliversion käyttöönotto

Mobiiliversion käyttöönotto

OmaKivi-palvelun mobiiliversion käyttöä varten tarvitset älypuhelimen ja internet-yhteyden. Mikäli haluat rekisteröityä palveluun, tarvitset tämän lisäksi vielä sähköpostiosoitteen.

Näin otat OmaKivi-mobiilin käyttöön:

  • Lataa OmaKivi maksutta älypuhelimellesi joko App Storesta tai Google Play -kaupasta.
  • Tutustu sovelluksen toimintoihin.
  • Mikäli haluat lähettää havaintojasi ja kivinäytteitä Geologian tutkimuskeskukselle tutkittavaksi, rekisteröidy palveluun sovelluksesta löytyvän toiminnon kautta.
  • Kun rekisteröidyt palveluun, saat ilmoittamaasi sähköpostiin vahvistusviestin palveluun rekisteröitymisestä. Palvelu on käytettävissä sen jälkeen, kun olet kuitannut vahvistusviestin.

Mobiiliversio kulkee kaikkialle

OmaKivi-palvelua on kätevintä käyttää mobiiliversiona, jolloin palvelu kulkee oman älypuhelimen mukana paikan päälle kaikille luontoretkille. Näin omat kivihavainnot voi tallentaa helposti puhelimen GPS-paikannusta ja kameraa hyödyntäen.

Useimmin kysytyt kysymykset

OmaKivi on mobiili- ja verkkopalvelu, jonka avulla kuka tahansa voi tallentaa omia kivihavaintoja sähköisesti sekä lähettää niitä halutessaan Geologian tutkimuskeskuksen kansannäytetoimistolle tutkittavaksi.

OmaKivi on käyttäjille kokonaisuudessaan ilmainen.

Palvelu on Geologian tutkimuskeskuksen ylläpitämä.

Sitä voi käyttää joko App Storesta ja Google Play -kaupasta älypuhelimeen ladattavalla mobiilisovelluksella tai verkkoselaimella millä tahansa internet-yhteyteen kytketyllä tietokoneella.

Palvelun selain- ja mobiiliversio ovat toiminnoiltaan samanlaisia. Mobiiliversion etuina ovat älypuhelimen oman GPS-paikannuksen ja kameran hyödyntäminen kivihavaintojen taltioimisessa.

Palvelu löytyy App Storesta / Google Play -kaupasta ladattavana sovelluksena nimellä "OmaKivi".

Selainversio vaatii aina verkkoyhteyden. Mobiilisovellusta sen sijaan voi käyttää havainnonteossa ilman verkkoyhteyttä (offline-tila).

Käyttäjä voi tallentaa omat havaintonsa keskeneräisinä ja jatkaa havaintotietojen syöttämistä myöhemmin joko palvelun mobiili- tai selainversiossa.

Palvelussa tallennetut havainnot näkyvät vain käyttäjälle itselleen.

Kivihavaintojen tutkimus on käyttäjille ilmaista.

Palvelusta tutkittavaksi lähetetyt kivihavainnot osallistuvat automaattisesti kivikilpailuun.

Oikeudet tutkittavaksi lähetettyihin havaintotietoihin kuuluvat Geologian tutkimuskeskukselle.

GTK:n Kansannäytetoimisto tutkii kaikki lähetetyt havainnot ja mikäli joku havainto vaikuttaa taloudellisesti tai tieteellisesti erityisen kiinnostavalta, käyttäjää pyydetään lähettämään kivinäyte lisätutkimuksiin.

Voit pyytää salasanan palautusta palveluun kirjautumisen yhteydessä kohdassa "UNOHTUIKO SALASANA?". Saat sen kautta sähköpostiisi linkin, jolla voit asettaa uuden salasanan.

Käyttäjä voi poistaa itse oman käyttäjätilinsä palvelusta milloin haluaa sovelluksen "Omat tiedot" -kohdasta.

Käyttöehdot [versio 5.2.2020]

1. Yleistä

Käyttäessään Geologian tutkimuskeskuksen (GTK) OmaKivi-palvelua rekisteröitynyt käyttäjä hyväksyy ja sitoutuu noudattamaan tässä kuvattuja käyttöehtoja sekä muita OmaKivi-palvelussa erikseen annettavia ohjeita.

GTK voi niin halutessaan muuttaa OmaKivi-palvelun käyttöehtoja. Muutokset astuvat voimaan heti, kun ne on julkaistu käyttäjien saataville. Voimassa olevat käyttöehdot on nähtävillä GTK:n Kansannäytetoiminnan verkkosivuilla.

2. Palvelun kuvaus

OmaKivi on GTK:n ylläpitämä ja tarjoama avoin tietopalvelu, joka on käytettävissä sekä mobiili- että verkkoympäristössä. OmaKivi-palvelun avulla voi tallentaa omia kivihavaintoja sähköisesti sekä lähettää niitä halutessaan Geologian tutkimuskeskuksen Kansannäytetoimistolle tutkittavaksi. Kivihavaintoja voi tehdä koko Suomen alueelta. OmaKivi-palvelu on käytettävissä joko App Storesta ja Google Play -kaupasta älypuhelimeen ladattavalla mobiilisovelluksella tai vaihtoehtoisesti verkkoselaimella millä tahansa internet-yhteyteen kytketyllä tietokoneella.

Palvelun käyttö ja havaintojen tutkimukset ovat maksuttomia. Käyttäjä vastaa itse niistä kustannuksista, joita hänelle aiheutuu internetliittymästä, liittymän tiedonsiirrosta, päätelaitteesta tai muista vastaavista seikoista.

OmaKivi-palvelun käyttö edellyttää käyttäjän rekisteröitymisen joko palvelun verkkosivuilla tai vaihtoehtoisesti mobiilisovelluksessa.

3. Linkit ulkopuolisten verkkosivuille

OmaKivi-palvelussa voi olla linkkejä muiden kuin GTK:n ylläpitämille verkkosivuille. GTK ei vastaa näiden verkkosivujen sisällöstä eikä näillä sivuilla käsiteltävistä henkilötiedoista.

4. Palveluun rekisteröityminen

OmaKivi-palveluun voi tutustua ilman rekisteröitymistä vain palvelun mobiiliversiossa. Havaintojen ja kivinäytteiden lähettäminen GTK:n Kansannäytetoimistolle tutkittavaksi vaatii kuitenkin aina käyttäjätilin luomisen palveluun (rekisteröityminen). Rekisteröitymisen voi tehdä joko palvelun selain- tai mobiiliversiossa.

Palveluun rekisteröityessään käyttäjä määrittelee käyttäjätunnuksekseen valitsemansa henkilökohtaisen sähköpostiosoitteen sekä tähän tunnukseen liitettävän salasanan. Salasanan on täytettävä järjestelmän edellyttämät minimivaatimukset salasanan riittävän vahvuuden takaamiseksi.

Tämän lisäksi käyttäjän on annettava rekisteröitymisessä pakollisena tietona nimensä. Lisäksi käyttäjä voi antaa vapaaehtoisena tietona osoitteensa ja puhelinnumeronsa. Käyttäjän osoitetiedot ja puhelinnumero tarvitaan GTK:n ja käyttäjän väliseen yhteydenpitoon niitä mahdollisia tapauksia varten, joissa käyttäjän lähettämä kivihavainto johtaa pyyntöön havaintoon liittyvän kivinäytteen lähettämiseksi GTK:lle tutkittavaksi. Yhteystietojen avulla voidaan esim. kysyä lisätietoja havainnosta tai palauttaa kivinäyte takaisin lähettäjälleen sen jälkeen, kun GTK on saanut vietyä näytteen tutkimukset päätökseen.

Kun käyttäjä rekisteröityy palveluun, hän saa ilmoittamaansa sähköpostiin vahvistusviestin palveluun rekisteröitymisestä. Palvelu on käytettävissä sen jälkeen, kun käyttäjä on kuitannut vahvistusviestin.

5. Palveluun kirjautuminen ja omien tietojen muuttaminen

OmaKivi-palveluun kirjaudutaan käyttäjätunnuksen (sähköpostiosoite) ja salasanan yhdistelmällä.

OmaKivi-palvelussa käyttäjällä on mahdollisuus muuttaa itse sähköpostiosoitteensa, salasanansa, osoitetietonsa ja puhelinnumeronsa. Käyttäjä voi myös pyytää salasanan palautusta palveluun kirjautumisen yhteydessä, mikäli käyttäjä on unohtanut salasanansa. Tämän toiminnon kautta käyttäjä saa ilmoittamaansa sähköpostiin linkin, jonka avulla hän voi asettaa uuden salasanan.

6. Palveluun tallennettava aineisto

Käyttäjä voi rekisteröitymisen jälkeen kirjata OmaKivi-palveluun tietoja omista kivihavainnoistaan järjestelmän ohjaamana. Käyttäjä voi tallentaa omat havaintonsa keskeneräisinä ja jatkaa havaintotietojen syöttämistä myöhemmin joko palvelun mobiili- tai selainversiossa.

Käyttäjä voi OmaKivi-palvelussa halutessaan lähettää tallentamiaan kivihavaintoja GTK:n Kansannäytetoimiston asiantuntijoiden tutkittavaksi. GTK antaa tutkimusvastaukset lähetettyihin havaintoihin OmaKivi-palvelun kautta kohtuulliseksi katsomassaan ajassa. Mikäli kivihavainto vaikuttaa taloudellisesti tai tieteellisesti erityisen kiinnostavalta, käyttäjää voidaan pyytää lähettämään havaintoon liittyvä kivinäyte GTK:lle lisätutkimuksiin.

Käyttäjä on vastuussa OmaKivi-palveluun tallentamansa aineiston sisällöstä. Käyttäjä vastaa itse siitä, ettei tämä aineisto ole laitonta tai epäasiallista. Mikäli GTK katsoo käyttäjän minkä tahansa tallentaman aineiston laittomaksi tai epäasialliseksi, GTK voi milloin tahansa poistaa tämän aineiston palvelusta.

Oikeudet kaikkiin tutkittavaksi lähetettyihin havaintotietoihin kuuluvat GTK:lle. GTK:lle lisätutkimuksiin pyydetyt kivinäytteet palautetaan pyydettäessä takaisin havainnon tekijälle näytteen tutkimusvaiheen päätyttyä.

7. Geologian tutkimuskeskuksen vastuu

GTK pitää OmaKivi-palvelun käyttäjien saatavissa ja tarjoaa OmaKivi-palvelussa esitettävät havaintojen vastaustiedot mahdollisimman ajantasaisina. GTK ei vastaa OmaKivi-palvelun tai sen sisältämien tietojen sisällöstä, oikeellisuudesta, täsmällisyydestä tai luotettavuudesta eikä niiden soveltuvuudesta tiettyyn tarkoitukseen.

GTK ei takaa palvelun jatkuvaa saatavuutta. GTK:lla on oikeus keskeyttää palvelun saatavuus määräajaksi, mikäli GTK kokee sen tarpeelliseksi palveluun liittyvien asennus-, muutos- tai ylläpitotöiden tai teknisten ongelmien vuoksi. GTK voi myös lopettaa palvelun tarjoamisen kokonaan tai osittain ilmoittamalla siitä palvelun välityksellä tai muulla sopivaksi katsomallaan tavalla. GTK:lla on oikeus kehittää OmaKivi-palvelua. OmaKivi-palveluun tehdyt muutokset astuvat voimaan heti niiden toteutuksen jälkeen. GTK ei vastaa OmaKivi-palvelun tai sen käytön aiheuttamista välittömistä, välillisistä tai epäsuorista vahingoista tai menetyksistä.

8. Käyttäjän vastuu

Käyttäjä vastaa itse niiden laitteiden ja tietoliikenneyhteyksien teknisestä toimivuudesta sekä tietoturvasta, joilla hän käyttää OmaKivi-palvelua.

Käyttäjällä on oikeus käyttää OmaKivi-palvelua vain käyttöehdoissa kuvatun mukaisessa tarkoituksessa. Käyttäjä vastaa siitä, että hän käyttää OmaKivi-palvelua sovellettavien lakien ja säädösten sekä GTK:n antaman ohjeistuksen mukaisesti.

Kaikki OmaKivi-palveluun liittyvät oikeudet mukaan lukien tekijänoikeudet ja muut immateriaalioikeudet kuuluvat GTK:lle, sen yhteistyökumppaneille ja lisenssinantajille.

Kaikki OmaKivi-palvelun toimintaa häiritsevä käyttö on kielletty. Mikäli GTK havaitsee OmaKivi-palvelun häiritseväksi tulkitsemaansa käyttöä, kyseinen käyttäjä voidaan sulkea OmaKivi-palvelusta kokonaan.

Jos palveluun sisäänkirjautumisessa tarvittava käyttäjän henkilökohtainen salasana joutuu sivullisten tietoon, käyttäjän on välittömästi vaihdettava salasanansa palvelussa. Jos käyttäjä laiminlyö salasanansa vaihtamisen, on käyttäjä itse vastuussa nimissään tapahtuneista OmaKivi-palvelun väärinkäytöstä aiheutuneista vahingoista.

Käyttäjä vastaa itse omien palveluun antamiensa yhteystietojensa ajantasaisena pitämisestä.

9. Henkilötietojen käsittely

Käyttäjien henkilötietojen käsittely on selostettu yksityiskohtaisemmin palvelun tietosuojaselosteessa. Käyttäjä voi poistaa OmaKivi-palveluun tallentuneet henkilötietonsa palvelun asetuksista (ks. kohta 10).

10. Palvelun käytön päättäminen

Käyttäjä voi milloin tahansa irtisanoa OmaKivi-palvelun poistamalla itse oman käyttäjätilinsä palvelun ”Omat tiedot” –kohdasta. Käyttäjätilin mukana poistuu kaikki käyttäjän OmaKivi-palveluun tallennetut henkilötiedot. Käyttäjän raportoimat havainnot sen sijaan säilyvät GTK:n tietokannoissa käyttäjätilin poiston jälkeenkin. Mikäli käyttäjä haluaa, että hänen raportoimiin havaintoihin ei myöskään yhdistetä käyttäjän nimeä, voi käyttäjä pyytää nimensä poistoa GTK:n Kansannäytetoimistolta (kansannaytetoimisto@gtk.fi).

GTK:lla on myös oikeus poistaa tässä mainittuja käyttöehtoja rikkova käyttäjä OmaKivi-palvelusta.